واقعیت افزوده (به انگلیسی: Augmented Reality) یک نمای فیزیکی زنده، مستقیم یا غیرمستقیم (و معمولاً در تعامل با کاربر) است، که عناصری را پیرامون دنیای واقعی افراد اضافه می‌کند. این عناصر بر اساس تولیدات کامپیوتری که از طریق دریافت و پردازش اطلاعات کاربر توسط سنسورهای ورودی مانند صدا، ویدئو، تصاویر گرافیکی یا داده‌های GPS می‌باشد ایجاد می‌شود. واقعیت رایانه‌ای مفهوم کلی واقعیت افزوده‌است. در واقعیت افزوده معمولاً چیزی کم نمی‌شود بلکه فقط اضافه می‌شود. همچنین واقعیت افزوده تا حدودی شبیه به واقعیت مجازی است که توسط یک شبیه ساز، دنیای واقعی را کاملا شبیه سازی می‌کند. در واقع وجه تمایز بین واقعیت مجازی و واقعیت افزوده این است که در واقعیت مجازی کلیهٔ عناصر درک شده توسط کاربر، ساخته شده توسط کامپیوتر هستند. اما در واقعیت افزوده بخشی از اطلاعاتی را که کاربر درک می‌کند، در دنیای واقعی وجود دارند و بخشی توسط کامپیوتر ساخته شده‌اند.

در واقعیت افزوده، عناصر معمولا به صورت بی‌درنگ نگاشته شده و به طور هوشمند مرتبط با عناصر محیطی می‌باشند، مانند نمایش امتیاز مسابقات ورزشی در زمان پخش از تلویزیون. با کمک تکنولوژی پیشرفتهٔ واقعیت افزوده (برای مثال افزودن قابلیت بینایی کامپیوتری و تشخیص اشیاء) می‌توان اطلاعات مرتبط با دنیای واقعی پیرامون کاربر را به صورت تعاملی و دیجیتالی به او ارائه کرد. همچنین می‌توان اطلاعات مرتبط با محیط و اشیاء اطراف را بر روی دنیای واقعی نگاشت. ایده اولیه واقعیت افزوده اولین بار در سال ۱۹۹۰ توسط توماس کادل کارمند بوئینگ مطرح شد.

ساده ترین نمونه واقعیت افزوده را می‌توان در برنامه‌های ورزشی تلویزیونی مشاهده نمود. برای مثال، نمایش نتیجه مسابقات فوتبال در دایره مرکز زمین، یا در زمان پخش مسابقات شنا در تلویزیون، نمایش شماره خط هر شناگر و نمایش رکورد در پشت هر شناگر (که امکان مقایسه شناگران را به بینندگان مسابقه می‌دهد) نمونه‌هایی عادی از کاربرد این سیستم است

اپلیکیشن واقعیت افزوده روزنامه همشهری

روزنامه همشهری از چند روز گذشته با قابلیت واقعیت افزوده منتشر شده است و به کاربر این امکان را داده است که بخش هایی از روزنامه را به صورت ویدیویی یا تصویری مشاهده کند. در حال حاضر کاربران آیفون و گوشی های اندرویدی می توانند با دانلود و نصب اپلیکیشن واقعیت افزوده همشهری از این قابلیت استفاده کنند. در این مقاله به بررسی این اپلیکیشن و این قابلیت پرداخته ایم.در صفحه اول روزنامه همشهری روز چهارشنبه ۲۸ خرداد ۱۳۹۳ ما شاهد سه باکس برای نمایش صوتی و تصویری روزنامه هستیم. بخش هایی از روزنامه که می توان آن را در اپلیکیشن مشاهده کرد با حرف هــ مشخص شده است و شما کافیست اپلیکیشن همشهری را باز کرده و دوربین خود را به سمت این علامت بگیرید.در یکی از این باکس ها شما می توانید نتایج شب گذشته جام جهانی را مشاهده و گل های بازی را به صورت ویدیویی مشاهده کنید. برای این کار کافیست اپلیکیشن واقعیت افزوده همشهری را باز کرده و دوربین خود را بر روی باکسی که با حرف هـ مشخص شده بگیرید.

hamshahri-app-gsm-2

همانطور که مشاهده می کنید بخش هایی که قابلیت پخش به صورت ویدیویی یا صوتی و … دارند با علامت دست مشخص می شود و کافیست آن را بر روی گوشی خود تاچ کنید تا المان ارزش افزوده پخش شود. بعد از لمس این علامت بازی های دیشب را می توانید به صورت خلاصه مشاهده کنید.در بخش دیگری از صفحه اول شما می توانید گفت و گوی بین الملل را به صورت صوتی گوش کنید. برای این منظور نیز کافیست دوربین خود را بر روی بخش گفت و گو آورده تا به صورت صوتی برای شما پخش شود. شما می توانید تقریبا به تمامی گفت و گوهای روزنامه همشهری به صورت واقعیت افزوده و صوتی گوش دهید.

در هر صفحه ما شاهد یک مصاحبه صوتی هستیم که به شما کمک می کند فضای مصاحبه را بهتر درک کنید.

hamshahri-app-gsm-6

اما به صفحه آخر روزنامه می رویم جایی که به نظر می رسد متنوع ترین بخش روزنامه از لحاظ واقعیت افزوده باشد. در باکس بالا سمت چپ یعنی بخش حافظ، شما می توانید حافظ را با صدای خوانندگان سنتی گوش فرا دهید. در اینجا می توانید شعر حافظ را با صدای سالار عقیلی گوش دهید. یکی دیگر از قابلیت های واقعیت افزوده امکان اضافه کردن گالری تصویر به خبر است. برای مثال در صفحه آخر روزنامه همشهری خبری مشاهده می کنیم که تصاویر زیادی به آن پیوست شده است اما به دلیل اینکه در روزنامه فضای زیادی را می گیرد ما می توانیم آن را به صورت یک گالری تصویر در اپلیکیشن و بر روی همین خبر مشاهده کنیم.

اما شاید یکی از ویژه ترین بخش های واقعیت افزوده روزنامه همهشری بخش تصویر روز باشد که شما می توانید تصویر مشخص شده در صفحه آخر را به صورت ۳۶۰ درجه مشاهده کنید. برای این کار کافیست دوربین را بر روی این بخش بگیرید.سپس بر روی علامت مشخص شده ضربه بزنید تا تصویر ۳۶۰ درجه رو به روی شما و در داخل گوشی شکل ببندد. در اینجا به وسیله سنسورهای شتاب سنج داخل گوشی شما می توانید با تکان دادن گوشی بخش های مختلف تصویر را به راحتی مشاهده کنید.